Zagotować litr mleka i wlać do niego litr kefiru tybetańskiego. Zamieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Przecedzić przez sito i zostawić na nim aż do osączenia.
Otrzymamy pyszny twarożek i bardzo zdrową serwatkę.
https://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=214&Itemid=1
Widzę na tym zdjęciu, że twarożek nie jest całkowicie odsączony. Wrzucę więc go jeszcze raz na sitko. :P
bachaa 2013-05-17
a najlepiej odsączyć na gazie lub czystej lnianej ściereczce, możne być nawet pielucha tetrowa, wtedy twarożek będzie dobrze odsączony a serwatka czyściusieńka ;p
oldmax 2013-05-17
Noooo...cudo...:)))
zuza99 2014-03-15
wowwwwwwww mam grzybek tybetanski ale nie pomyslalam ze mozna z niego robic serek...