-1/2kg zmielonego dorsza (filet, bez skóry)
-2 jajka
-1/2 puszki groszku
-2 łyżki soku z cytryny
-4 pieczarki (same kapelusze)
-2 marchewki (ugotowane al dente)
-jasna część pora
-5 ząbków czosnku
-natka pietruszki, lub selera
-bułka tarta
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz
-2 łyżki bułki tartej (plus jeszcze trochę do obtaczania)
-olej do smażenia
-ryż basmati
na surówkę:
-pomidory
-cebula
-szczypior
-odrobina oleju
-jogurt grecki
-sól
-szczypta cukru brązowego
libra 2013-07-02
że tak powiem - coś dla mnie :))
(z mięs jem tylko ryby, owoce morza i ewentualnie dziczyznę - żadnych hodowlanych i udręczonych przez ludzi zwierząt:P )
wypróbuję na bank! :)
jokam 2013-07-02
Libra, przepis świetny...
tylko już nigdy dorsza nie użyję...
jego smrodu do dzisiaj z domu nie mogę wygonić...
a okna i balkonowe drzwi mam zawsze całodobowo pootwierane...
nie wiem czemu tak strasznie ta ryba cuchnie...
sama w sobie była świeżutka, pachnąca, dopiero smażenie smród z niej wydobyło...