Jarski bigos.
Przepis specjalnie dla Libry podaję. :))
-pół główki kapusty
-pół kg pieczarek
-pół kg pomidorów
-pół dużego pęczka koperku
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
-sól morska
-pieprz cytrynowy
-olej
Kapustę dosyć grubo pokroiłam i ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżki cukru.
Odcedziłam.
Pieczarki pokroiłam na spore cząstki i wrzuciłam do garnka.
Po odparowaniu wody wlałam olej i lekko rumieniłam grzyby.
Gdy zmieniły kolor na złoty, wsypałam pokrojoną drobno cebulę, dodałam łyżkę cukru, pieprz cytrynowy mielony i troszkę soli.
Gdy cebula zezłociła się wrzuciłam przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dodałam wcześniej ugotowaną i już odcedzoną kapustę.
Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i grubo pokroiłam.
Wrzuciłam je do garnka z kapustą i grzybami.
Chwilę całość dusiłam.
Na koniec wyłączyłam gaz i sypnęłam sporo pokrojonego koperku.
Bigosik zjedliśmy z pieczywem.
razdwa3 2013-08-05
Pyszny...
oldmax 2013-08-06
To ja poproszę ten koktajl... :)))
jessika 2013-08-06
Swietnie wyglada I rownie dobrze smakowal,
Z przepisu skorzystam, dziekuje I pozdrawiam :))**
alicja 2013-08-07
u mnie wczoraj zagościł, mężowi bardzo smakował, dziękuję za przepis i pozdrawiam gorąco :))