Kluski na parze w/g babci Helenki.

Kluski na parze w/g babci Helenki.

-60dkg mąki pszennej
-30g drożdży
-300ml mleka
-kieliszek (taki starodawny, do wódki) oleju
-1 jajka
-15g cukru
-szczypta soli

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i wsypać tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Garnuszek przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie wsypać do miski resztę mąki, wbić jajka, dodać sól, cukier, olej i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko razem dokładnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

lila08

lila08 2013-11-06

bardzo lubimy ale przepis trochę inny ...

anet36

anet36 2013-11-06

bardzo dawno ich nie robiłam

dodaj komentarz

kolejne >