Mięso opłukać z soli.
Bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Główkę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majerankiem (garść) i pieprzami (po 1 łyżce), zrobić z tego papkę i obtoczyć nią mięso.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu (już mięsa nie płukać!) włożyć schab do podkolanówki pończochowej, a następnie do siatki wędliniarskiej.
Tak przygotowaną wędlinę powiesić, w ciepłym i przewiewnym miejscu, na 4-5 dni. Niektórzy mówią, że można nawet do 14 dni.
A ja teraz mocno się zastanawiam, w którym pokoju zrobić następną taką dekorację... :D
Świąteczne wędliny wolno dojrzewające robię w ilościach wprost hurtowych, bo one na trzy domy są. Mam nadzieję, że wszystko się dobrze uda i moje dzieci będą zadowolone...!!
OBY......!!!!
atiseti 2013-12-08
mnie niestety nie przekonał ten sposób ponieważ po wysuszeniu mają bardzo twardą skorupę ....
jokam 2013-12-08
Atiseti, twarda skorupa? robiłam kilka razy i żadnej skorupki nie było. ale do tej pory taką wędlinę zawsze wieszałam nad kuchenką gazową i może to para z gotowania sprawiała, że skorupy nie było. zobaczymy jak wyjdzie tym razem...
izolek 2013-12-08
W moim przepisie mam trochę inną ilość godzin w cukrze, soli i siatce
ale zasada jest ta sama .
Bardzo jestem ciekawa co wyjdzie.