Przepis zaczerpnięty z blogu \"Wyspa smaku\"
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Marynata:
3-5 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem.
Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a max 24 godziny. (widoczne na zdjęciu)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.
Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe odczekać 5 minut aby doszły, a jeśli jako wędlina pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.