Z wczorajszego obiadu zostało mi dużo drobnego makaronu i prawie cała główka kapusty. Postanowiłam więc łazanki zrobić.
-główka kapusty
-makaron
-jakaś wędlina (miałam zamrożone plasterki wędzonej szynki)
-2 duże pomidory
-2 cebule
-kilka ząbków czosnku
-koperek
-trochę oleju
-sok z połowy cytryny
-sól, pieprz, cukier, kurkuma, złocista przyprawa do kurczaka
Kapustę poszatkować grubo, zalać wodą, zagotować i odcedzić.
Wlać ponownie wodę (tym razem niedużo!) i ugotować kapuchę do miękkości.
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dosypując do niej sól i cukier.
Gdy cebula jest już złota wrzucić pokrojony czosnek i pokrojoną szynkę.
Smażyć często mieszając.
Kiedy kapusta zmięknie wrzucić do niej szynkę z cebulą.
Pogotować chwilę.
Wyłączyć gaz i dodać do garnka ugotowany wcześniej makaron, pieprz, kurkumę i przyprawę do kurczaka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić.
Wrzucić je do garnka z kapustą.
Dodać pokrojony koperek i sok z połowy cytryny.
W ten sposób mamy gar pysznego i lekkiego żarełka. W sam raz na upały.
lila08 2014-06-09
bardzo lubimy :) ale nawet apetytu nie ma człowiek ...żar z nieba +33 ,prawdziwe lato :)))
izolek 2014-06-09
U mnie dzisiaj też młoda kapustka - bardzo ją lubię a to najlepszy okres kiedy jest przepyszna w każdej postaci.
Smacznego.
okron63 2014-06-09
Dzięki za przepis...
ania03 2014-06-10
Nie jadłam takich daniów:)
atrami 2014-06-11
super wyglądają...
ale jakież one dla mnie oryginalne! Nigdy jeszcze takich nie robiłam...
U mnie zawsze łazanki z kiszoną kapustą, kiełbaską i pieczarkami...