-4 jaja
-1 szklanka mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru (dałam mniej, bo nie jesteśmy amatorami słodkości)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-ok. 0,5 litra śmietany 18% (dałam 800ml, bo mam bardzo dużą tortownicę)
-1 kg truskawek
-3 galaretki truskawkowe -> na litr wrzątku
Ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać. Wylać do tortownicy z odpinanym bokiem. Piec ok. 40 min. w temp 180st. Gorący biszkopt przekroić na pół i na gorący wyłożyć śmietanę. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na ostudzone ciasto ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką (2 galaretki na 3 szkl. wody).
halinag 2014-06-11
Super...wiesz zastanowiła mnie ta śmietana tak wyłożyć i tyle nie wypłynie ?...hi.hi..widziałam końcowy efekt wygląda apetycznie:))
re:
Asiu tak kwitną te rabatowe kupowałam w doniczkach już kwitnące i wsadzałam do gruntu:))
izolden 2014-06-11
Ja na razie nie mam ochoty na pieczenie.....przytyłam 2 kg.....teraz reżim....hihi.
razdwa3 2014-06-11
Ja poproszę... same truskawki! :))))
michala 2014-06-12
a ja mam do zrzucenia kilkanaście kilogramów. Ale lubie chociaz pooglądac pyszności i poczytać.