Zuzko, tak... używam dużo kurkumy... bo:

Zuzko, tak... używam dużo kurkumy... bo:

*Kurkuma - niezwykła przyprawa - najlepsze remedium na raka.
Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, zgadza się z tą opinią - ostatnio nawet przeprowadziła seminarium dotyczące właściwości kurkumy, podczas którego mówiła o skuteczności przyprawy w walce z cukrzycą, w przyśpieszaniu gojenia ran i w zwalczaniu stanów zapalnych oraz w redukowaniu ryzyka wystąpienia raka. Co więcej, kurkuma ma działać bez żadnych skutków ubocznych.
Związek między stanami zapalnymi a rakiem został potwierdzony przez wielu naukowców. Dowodziło tego także badanie opublikowanie w 2011 roku w magazynie Proceeding of the Nationadl Academy of Science. Badacze wykazali, że niemal 25 proc. zachorowań na raka jest spowodowanych przewlekłymi stanami zapalnymi.
- Jest niewiele przypadków, w których kurkuma przyjmowana w terapeutycznej dawce nie miałaby pozytywnego wpływu, a to oznacza, że uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem - kontynuuje uczona.
Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną.*
-sciencenews.p

halinag

halinag 2014-06-22

Przeczytałam dokładnie i od jutra stosuje....dzięki za obszerną informację:))

beti60

beti60 2014-06-22

No to trzeba zacząć używać.Pozdrawiam

libra

libra 2014-06-22

my też używamy i.. lubimy :)

zuza99

zuza99 2014-06-22

O rane.................ile w niej dobroci..........
Dziekuje Ci bardzo za wyjasnienie ,od dzis bede uzywac kurkumy wiecej niz do tej pory.

razdwa3

razdwa3 2014-06-22

Złoto dla organizmu...

izolek

izolek 2014-06-22

Wspaniała wiadomość - dzięki wielkie!

sheriad

sheriad 2014-08-03

Ja też jestem fanką kurkumy, praktycznie wszędzie ją dodaję, uwielbiam kolor jaki nadaje potrawom :D

dodaj komentarz

kolejne >