Zupa klopsikowa.

Zupa klopsikowa.

Smaczna, lekka, a jednocześnie bardzo pożywna.

Na zupę:
-kilka marchwi
-kilka pietruszek
-kilka ziemniaków
-2 łyżki masła
-jogurt naturalny
-sól i cukier
-i oczywiście woda
-troszkę (albo całkiem sporo) natki

Na klopsiki:
-1/2 kg zmielonej cielęciny
-1 jajko + 1 żółtko
-6 łyżek jogurtu naturalnego
-trochę majeranku
-1/3 szklanki bułki tartej
-1 łyżeczka soli
-szczypta pieprzu ziołowego
-trochę mąki do obtaczania klopsików

Warzywa pokroić, dodać sól, cukier i masło. Gotować ok. 10 minut.
W tym czasie mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Z dokładnie wyrobionego mięsa uformować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtoczyć je w mące.
Wrzucać na gotujący się wywar.
Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.
Wyłączyć gaz, dodać zahartowany jogurt naturalny i posiekaną natkę pietruszki.

atrami

atrami 2014-07-31

coś pysznego widzę :)

kukura

kukura 2014-07-31

Fajny pomysł...

astra40

astra40 2014-07-31

pyszna:)

majka57

majka57 2014-07-31

coś dobrego widzę...;))))

wojci52

wojci52 2014-07-31

A czy można się zaprosić?

choco13

choco13 2014-07-31

Ja dodaje do tej zupki jeszcze ocet,musi byc na kwasno..

jokam

jokam 2014-08-01

tak, powinno się zupę zakwasić. można octem (chociaż mało zdrowy) sokiem z ogórków kiszonych, albo dużą ilością kwaśnego jogurtu czy też śmietany

izolek

izolek 2014-08-01

Dla mamy karmiącej bez octu.

dodaj komentarz

kolejne >