Smaczna, lekka, a jednocześnie bardzo pożywna.
Na zupę:
-kilka marchwi
-kilka pietruszek
-kilka ziemniaków
-2 łyżki masła
-jogurt naturalny
-sól i cukier
-i oczywiście woda
-troszkę (albo całkiem sporo) natki
Na klopsiki:
-1/2 kg zmielonej cielęciny
-1 jajko + 1 żółtko
-6 łyżek jogurtu naturalnego
-trochę majeranku
-1/3 szklanki bułki tartej
-1 łyżeczka soli
-szczypta pieprzu ziołowego
-trochę mąki do obtaczania klopsików
Warzywa pokroić, dodać sól, cukier i masło. Gotować ok. 10 minut.
W tym czasie mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Z dokładnie wyrobionego mięsa uformować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i obtoczyć je w mące.
Wrzucać na gotujący się wywar.
Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.
Wyłączyć gaz, dodać zahartowany jogurt naturalny i posiekaną natkę pietruszki.
jokam 2014-08-01
tak, powinno się zupę zakwasić. można octem (chociaż mało zdrowy) sokiem z ogórków kiszonych, albo dużą ilością kwaśnego jogurtu czy też śmietany