Kasza jęczmienna, klopsiki w sosie dietetycznym i gotowane buraczki.
A klopsiki robię tak:
-1/2 kg zmielonej cielęciny (lub piersi kurczaka)
-1 jajko + 1 żółtko
-6 łyżek jogurtu naturalnego
-trochę majeranku
-1/3 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny)
-1 łyżeczka soli
-szczypta pieprzu ziołowego
-trochę mąki pszennej do obtaczania klopsików
-na wywar: włoszczyzna (kilka marchwi, seler, pietruszka) plus sól i cukier
-mąka ziemniaczana i pszenna do zagęszczenia wywaru
Z włoszczyzny zrobić wywar, a po ugotowaniu zblenderować.
Mięso połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać przez minimum 5 minut.
Uformować spore klopsiki, obtoczyć je dokładnie w pszennej mące, wrzucić do wrzącego wywaru i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Następnie wlać do garnka mąki (pszenną i ziemniaczaną) rozmieszane w niedużej ilości zimnej wody.
Zagotować i ewentualnie doprawić solą, cukrem pieprzem.