Kolejne danie, które mnie Alisha nauczyła !!
Alu - dziękuję !! :))
-ok. 1 kg żołądków (pociętych w paski)
-2 duże cebule (pokrojone w kosteczkę)
-koncentrat pomidorowy
-olej
-sól
-pieprz
-majeranek
-słodka papryka
Żołądki podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Smażyć aż puszczone soki odparują.
Dodać cebulę.
Po chwili podlać wodą i dusić do miękkości.
Pod sam koniec duszenia wsypać majeranek i dodać koncentrat pomidorowy.
Gdy danie jest już gotowe można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i oczywiście całość zagotować mieszając, aby nie powstały grudy.
emmi1 2014-11-20
Ooo! Mój mężuś lubi żołądki... ja niekoniecznie... ale już mi się podoba, że pokrojone w paseczki :)
xenon 2014-11-20
A żeby były zdrowsze , to proponuję mąkę ziemniaczaną(skrobie) lub kukurydzianą, zamiast zwykłej ....
Uwielbiam żołądki , moje serce* jest Twoje za takie potrawy ....
*-Tylko wirtualnie, bo nie chciał bym , aby ktoś był zazdrosny , lub miał pretensje....
maria57 2014-11-20
i ja uwielbiam żołądki przepis mi pasuje, bo i za majerankiem przepadam,
na pewno wkrótce sama zrobię, oczywiście wg tego przepisu
dziękuję
emmi1 2014-11-22
Tu laik kucharski - ile czasu tak mniej wiecej duszą się te żołądki przed odparowaniem tych soków? :)))