Ziemniaki z koperkiem (bo koperek lubię, a natki pietruszkowej nie znoszę :P) buraki i przepyszne filety z kurczaka, u Koleżanki Broni podpatrzone:
-podwójny filet z kurczaka
-pieczarki
-duża cebula
-czosnek świeży i granulowany
-żółty ser (starty albo w plastrach)
-majonez (ja użyłam light)
-olej
-łyżka masła
-szczypta cukru
-sól
-pieprz
-słodka papryka w proszku
-przyprawa \"Złocista do kurczaka\" firmy Kamis
Najpierw pokroić pieczarki w ćwiartki. Wrzucić je na suchą patelnię i odparować powstały płyn.
Teraz wlać troszkę oleju i dodać łyżkę masła.
Po kilku minutach podsmażania wrzucić pokrojoną cebulę, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić, aż cebula zeszkli się, a pieczarki nabiorą rumianego koloru.
Na koniec zmniejszyć ogień, wrzucić posiekany czosnek i po ok. 1 minucie wyłączyć gaz.
Podwójny filet z kurczaka przekroić na pół, a później wzdłuż i delikatnie rozbić.
Obsypać solą (troszeńkę!) pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i papryką.
Na patelni rozgrzać olej, położyć mięso i smażyć po jakieś 2 minuty z każdej strony.
Przełożyć filety na blaszkę i wlać troszkę tłuszczu z patelni.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć kopkę pieczarek, łyżkę majonezu, a na sam wierzch sporo żółtego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok.160 -180*C) i zapiekać przez 10-15 minut.
Tak przyrządzone kotlety są pyszne - delikatnie i soczyste - że nawet ja, nielubiąca mięsa, zjadłam dzisiejszy obiad z przyjemnością! :))
Broniu, dziękuję !!