- kawałek jakiegoś mięsa (np. z kurczaka albo indyka)
- ok. 1 kg marchwi
- 3-4 pietruszki
- 1 seler
- kilka ziemniaków
- kasza jęczmienna gruba (lub jęczmienna wiejska)
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- kurkuma
- dla chętnych może być jeszcze natka pietruszki (ale ja nie lubię :P)
Do garnka wkładam mięso (może być zamrożone) wlewam wodę i po zagotowaniu sypię kaszę jęczmienną.
Moje proporcje to: po jednej łyżce kaszy na osobę, plus dodatkowo na garnek dwie łyżki.
jokam 2014-11-24
hyhyhy...
och, ja też...
ale ostatnio bardzo się pilnuję i przestrzegam tych proporcji...
bogna87 2014-11-24
Tez gotuje taki tylko zeby byl bardziej dietetyczny to robie bez mieska za to dodaje suszone grzybki i ...zielona pietrucha - moj glowny skladnik wszystkich potraw .pozdrawiam