Wczoraj pisałam, że nie znam różnicy między żurkiem, a barszczem białym.
Dzisiaj pogrzebałam w necie i już wiem!
Żurek robi się z mąki żytniej razowej, a barszcz biały z mąki pszennej razowej.
Zejdę do pobliskiego spożywczaka i zobaczę którą z nich ma w sprzedaży nasza wspaniała pani Ola.
A potem pobawimy się we wspólne robienie zakwasu.
Jerry namówił mnie na ukiszenie żurku z płatków owsianych. Kiedyś próbowałam i nie wyszedł. Teraz w necie znalazłam inny sposób na owsiany żurek, więc w oparciu o nową wiedzę znowu popróbuję!
https://slow-movement-travel.blogspot.com/2013/06/zurek-owsiany.html
choco13 2014-11-27
O dzieki,mialam ten sam dylemat hihi,dzis wlasnie gotuje barszcz ale na bazie torebki z zapasow z Polski:-)
jokam 2014-11-27
Jerry, kiedyś znajoma góralka przekazała mi taki ich przepis:
1 łyżka mąki żytniej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka płatków owsianych
skórka z razowego (albo żytniego) chleba
2 ząbki czosnku
wszystko zalać gorącą wodą
No i niestety, taki zakwas nie udawał mi się. Wszystko pleśniało. :((