Ten barszcz robiłam w wersji bezmięsnej. Z tego też powodu użyłam tłustej śmietany i masła. Jeśli jednak chcemy mieć zupę mięsną, to chyba najlepsze będą żeberka wieprzowe albo biodrówka. Mięso należy ugotować z pokrojoną włoszczyzną i pokrojonymi w kostkę burakami. Gdy już będą prawie miękkie dodać pokrojoną nieco fasolkę szparagową, sól, cukier, kurkumę, czosnek, pieprz ziołowy. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Teraz dodać pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Całość gotować jakieś 20 minut. Mięso wyjąć z zupy i pokrojone wrzucić do gara. Dodać obie fasole z puszek oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory. Zagotować i wyłączyć gaz. Wsypać posiekany koperek, wlać sok z połowy cytryny i śmietanę. Tłustą śmietanę zastąpić taką zwykłą 18% i wydaje mi się, że jedno opakowanie zupełnie wystarczy. Z masła należy zrezygnować, mięso jest wystarczjaco tłuste.
Składniki:
-1/2 kg buraków
-duża porcja włoszczyzny
-kilka ziemniaków
-duża garść fasolki szparagowej
-1/4 główki kapusty (zwykła lub włoska)
-3 duże pomidory
-1 puszka białej fasoli
-1 puszka fasoli czerwonej (lub czarnej)
-pęczek koperku
-sok z połówki cytryny
-2 śmietany 30%
-1/4 kostki masła
-sól
-cukier
-kurkuma
-czosnek granulowany
-pieprz ziołowy
Wracam teraz do wersji jarskiej.
Do gara wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę buraki i pociętą na mniejsze cząstki fasolkę. Gotować prawie do miękkości. Teraz dodać pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Wsypać sól, cukier, czosnek, kurkumę i pieprz ziołowy. Gotować ok. 20 minut. Wrzucić fasole z puszek oraz oparzone, obrane i pokrojone pomidory. Zagotować, wyłączyć gaz. Dodać posiekany koperek i sok z połówki cytryny. Na sam koniec dać do zupy masło i śmietanę.
anad60 2019-07-23
Oj apetycznie się prezentuje.....mniam
u mnie miał dzisiaj być ale wyszło że kapuśniak z kiszonej.....
babcia1 2019-07-23
ja ukraiński robię z dodatkiem fasoli jaś chyba że mam drobniejszą!!
emmi1 2019-07-27
Dzięki, dzięki, w wolnej chwili spróbuję zrobić, szkoda, że nie miałam tego przepisu jak miałam swoją fasolkę... Dzieki :)