...fafernuchy-ciasteczka marchewkowo-miodowe:>)
0,5 kg marchwi,1kg mąki żytniej,0,5 szklanki cukru,cukier waniliowy,1/4 szklanki miodu nat. proszek do pieczenia.
Ugotować marchew,wystudzić,obrać i zmielić w maszynce.Wszystkie składniki razem wyrobić.Po zagnieceniu składników powstanie jednolite i twarde ciasto,które kroimy tak jak na kopytka.Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy na złoty kolor przez ok. 30-40 min.w temp. 190-200 st.
Uwaga:fafernuchy są twarde!!!
dodane na fotoforum:
jola53 2012-02-28
Nie było napisane..więc nie.Ciasto trudno się wyrabia.Ja dodałam jeszcze gęstej śmietany żeby prędzej się połączyły składniki.
katka12 2012-02-28
smacznie wyglądają ..jak twarde są ?
ilham 2012-02-29
Tak też wyglądają:)