Chłodnik na jogurcie.
0,5 l jogurtu 0%
mały burak
mały ogórek
ząbek czosnku
jajko
sól,pieprz ,cukier,sok z cytryny( do smaku)
podałam porcję na jedną osobę
Buraczek ugotować,zostawić do wystyg
nięcia,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach wraz z ogórkiem,czosnek rozetrzeć z solą,dodać cukier,sok z cytryny.Wszystko wymieszać z jogurtem i schłodzić w lodówce conajmniej przez godzinę.Podawać z jajkiem,ew. można dodać świeży koperek.
Uwierzcie mi...pychota:>)
...........................SMACZNEGO........
trawka 2017-07-10
Pychota... rozglądałam się dzisiaj za młodymi buraczkami, ale nie znalazłam..... Nie wiem czy już po??!! Ale widzę, że jeszcze zrobiłaś chłodniczek, więc może i ja gdzieś jeszcze dostanę
katka12 2017-07-10
ja lubię takie podłużne buraczki , z nich jest pyszna jarzynka. Do takiego chłodnika też dobre...Ostatnio robiłam na jogurcie greckim i kefirze. Nie dawałam buraczka, ale ogórki, rzodkiewki, koperek, dymkę i miętę...bez czosnku, tylko sól i pieprz. Z młodymi ziemniaczkami pyszne:)
lajona 2017-07-13
Prawda, pycha:)
Po napisaniu komentarza u Ciebie, poszłam sobie nałożyć, rozkrawam jajko i co? Dwa żółtka w środku:)
oliwkaa 2017-07-22
pyszniutko wyglada ...a jajeczko blizniacze :0)))