1,5 szklanki mąki
15 dag masła lub margaryny
5 łyżek cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
3,4 jabłka-najlepsza szara reneta
1jajko do posmarowania
Mąkę posiekać z tłuszczem,dodać pozostałe składniki,szybko wyrobić ciasto ,schłodzić przez ok. pół godziny w lodówce.
Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w plastry grubości ok.pół cm.
Ciasto rozwałkować wykrawać krążki nieco większe od tych z jabłek.
Położyć na krążku z ciasta i przykryć drugim,zakleić.Posmarować rozbełtanym jajkiem,ew. posypać cukrem.
Piec ok 20min w temp. 180st.
Można też uformować z tego ciasta pierożki..wszystko zależy od Waszej kreatywności.
https://www.garnek.pl/jola53/33795793/milego-dnia