Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe

500 g mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
ja dodałam jeszcze łyżkę wódki:)

Suche składniki wymieszać. Zrobić w nich wgłębienie i wlać mleko. Wkruszyć drożdże- pozostawić na 5 minut, żeby ruszyły. Wbić jajko i starannie wyrobić wszystkie składniki (ja wyrabiałam drewnianą łyżką) ok. 5 minut. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia.

Rozgrzać olej w dużym garnku, moczyć w gorącym tłuszczu metalową łyżkę i nakładać porcje ciasta. Smażyć ok.2-3 min. z każdej strony. Podawać na ciepło, chociaż zimne też są pyszne:)
PYCHA:)

august1

august1 2010-02-01

Witaj Jolu :)) Bardzo lubie racychy ...Ale ja jeszcze dodaje rodzynko do ciasta ..Kiedys zrob tak ,tez pyszne...Milego dnia Tobie zycze..

shiral

shiral 2010-07-06

Mówisz że z wódką dobre? Trzeba będzie spróbować:) Z rumem są pyszne więc polecam:)

dodaj komentarz

kolejne >