...z cyklu sycylijska flora
...o mój rozmarynie rozwijaj się......
Aromatyczny, wiecznie zielony krzew o wysokości do 2 m, rozróżnianych jest ok.12 gatunków. Uprawiany był już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk.
Roślina lecznicza: zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol. Ma działanie: odkażające, pobudzające, wzmacnia pamięć.
Z liści otrzymuje się antyseptyczny środek do mycia przyborów w łazience, a dodane do kąpieli pobudzają krążenie krwi.
Stosowany w kuchni jako roślina przyprawowa, używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty dodaje się do sałatek, a kandyzowanymi ozdabia się potrawy. Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im zapach i smak.
/za Wikipedią/
dodane na fotoforum: