Słońce zaklęte w ... oliwie ...

Słońce zaklęte w ... oliwie ...

Ano zaklęte ! Bo tak przepięknie wyłapuje promienie słońca ..wygląda wręcz bajkowo ... Uwielbiam te klimaty !

Hiszpania oliwą płynąca, czyli o drzewie, owocu i jego odmianach.

Drzewo oliwne należy do rodziny oliwkowatych (oleaceae). Oliwka europejska, zwana również olewnikiem europejskim lub drzewem oliwnym, jest najważniejszą rośliną uprawną tej rodziny. Pierwotną ojczyzną uprawy oliwki jest wschodni obszar basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawia się ją w różnych krajach o podobnych warunkach klimatycznych na różnych kontynentach. Najlepiej żyje się oliwce w basenie Morza Śródziemnego, szczególnie w Hiszpanii, ponieważ tutaj idealnie zaspokojone są wszystkie jej potrzeby. Umiarkowany klimat z niewielkimi wahaniami temperatury – duże nasłonecznienie, długie, ciepłe i suche lato, deszczowa wiosna i jesień oraz łagodna zima ze stosunkowo małymi opadami deszczu i rzadkimi nocnymi przymrozkami – są dla niej idealne. Dlatego też nie powinien dziwić fakt, że w krajach położonych wokół Morza Śródziemnego rośnie większość z 1 200 milionów drzew oliwnych rosnących na całym świecie.

Hiszpania zdecydowanie przoduje w uprawach. To tutaj rośnie ponad 300 milionów drzewek oliwnych, Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewkach, osiągają wysokość 10-20m. Drzewko oliwne rośnie stosunkowo wolno, owocować zaczyna dopiero po około 10 latach od momentu posadzenia i nie osiąga pełnej dojrzałości przed 20 rokiem. Od ok. 35 do 100-150 roku znajduje się w okresie swojej pełnej dojrzałości i owocując – przynosi największe plony. Później drzewo starzeje się i może osiągnąć wiek nawet 2 000 lat.. Odmiana drzewka jest bardzo ważna, ponieważ to właśnie od niej zależą cechy jakościowe oliwy. Każda odmiana ma własny profil smakowo-zapachowy, wynikający z zawartości typowych dla niej substancji aromatycznych. Dzięki temu wśród najlepszych hiszpańskich oliw z oliwek znaleźć można smaki słodkie, łagodne, a także pikantne czy gorzkawe.

Wybieramy oliwy nie ze względu na miejsce pochodzenia, ale jakość.!

Hiszpańskie źródło życia…

Wśród wszystkich rodzajów oliwy przeznaczonych do spożycia, najwyższą jakością charakteryzuje się oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. To tak zwana oliwa dziewicza, ponieważ zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne i organoleptyczne (smak, kolor i aromat) charakterystyczne dla oliwek, z których jest wyciskana. Olej z owoców drzewa oliwnego jest najlepszym środkiem, jaki możemy podarować naszemu organizmowi. Jest to oliwa całkowicie naturalnie wytwarzana o niezwykle cennym składzie.

Mieszkańcy andaluzyjskiej miejscowości Jaen charakteryzują się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, która wynosi 83 lata. Średnia długość życia Jaeńczyków przekracza średnią długość życia nie tylko mieszkańców Europy, ale i Hiszpanii, zbliżając się do Japonii, której mieszkańcy to najdłużej żyjący naród świata. W dużej mierze kluczem do wysokości tego wskaźnika jest według naukowców wysokie spożycie lokalnej oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. Okazuje się bowiem, że nawyki żywieniowe mieszkańców Hiszpanii i innych państwa basenu Morza Śródziemnego w znaczący sposób wpływają na ich stan zdrowia i długość życia.


foto – Durham 16/01/2013 – butelka dobrej hiszpańskiej oliwy oliwek z prowincji Jaén, szczególnie zimą dobrze jest pochłaniać duże porcje energii słońca wyciśnięte z tych wspaniałych owoców które dojrzewały w słońcu Andaluzji.

https://www.youtube.com/watch?v=-IYgGao8aqE

Polecam: - pęczek zielonej pietruszki, jeden granat, garść
- czarnych oliwek, cztery ząbki zgniecionego czosnku, sok z cytryny
dolać sporą ilość dobrej oliwy i przyprawy np. oregano ,tymianek, ostra papryczka, teraz wystarczy wymieszać posiekaną pietruszkę z pozostałymi składnikami i mamy gotowy dodatek np. do deski serów.

https://www.extenda.pl/oliwa-z-oliwek

luk04o

luk04o 2013-01-16

Ładnie skomponowały się kolory wśród białego śniegu....dodam do tego opisu tylko to,że nasz polski rzepakowy jest najlepszy,chociaż to nie oliwa tylko olej :)

dzik39

dzik39 2013-01-16

Od miesiecy poszukuje porządnego naczynia do oliwy, wszystkie dostępne na rynku sa do bani :(

jesorek

jesorek 2013-01-16

Hej ;) takie mieszanki ziół w oliwie też robię, najczęściej jednak używam oliwy z czosnkiem lub z papryczką chilli ... Pozdrawiam ;)

funiak

funiak 2013-01-16

swietny opis...... dodam tylko , ze najistotniejszym walorem jej jest dzialanie przeciwzapalne( Anti-inflammatory )....:)mam w domu owoc pamagranate...zaraz poszukam co to ten granat;)

alaw52

alaw52 2013-01-16

Każda historia jest gdzieś w nas....piękna całość!

mada31

mada31 2013-01-16

swietne Jarku! pozdrawiam slonecznie

mamoko

mamoko 2013-01-16

Myślalam, że ktoś się posilal winem w czas wędrowki przez zaspy... Zdjęcie ciekawe! Pozdraiam...

oya04

oya04 2013-01-16

dzieki za swietne oliwkowe opowiesci )

halka

halka 2013-01-17

Piękna fotka i bardzo ciekawy opis.
Mam szansę na długie życie bo tylko taką oliwę extra virgin używam już od kilkunastu lat:)
Przepis wypróbuję...wszystkie składniki bardzo lubię i z pewnością powstanie pyszna tapenada.
Pozdrawiam serdecznie.

rybkag

rybkag 2013-01-17

Fajne zdjęcie - kawałek lata w środku zimy... Od lat robię podobne mieszanki jako dodatek do sałatek, surówek itd, z tym, że ja z oliwą łączę zioła , które mi urosły w ogrodzie... Pozdrawiam ...:))

parvati

parvati 2013-01-26

Cudne zdjęcie. Skontrastowanie zimy i lata. Kiedyś zrobiłam coś podobnego - śniadanie na śniegu. Ale Twój kontrast jest ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >