Obwarzanki poznańskie....

Obwarzanki poznańskie....

Przepis - pokroić chleb na kromki, rozłożyć na bruku...resztę wykonają za nas miejscowe gołębie...na koniec posolić, popieprzyć i wy...szły nam obwarzanki po poznańsku...:)

Obwarzanek – wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów (12-17 cm), posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Ma kształt przypominający pierścień – okrągły z dziurką w środku. Wytwarzany jest z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto jest odstawiane do wyrośnięcia, a następnie dzielone na małe kawałki i formowane w podłużne walce, z których 2-3 skręca się spiralnie ze sobą i formuje pierścień. Uformowane obwarzanki są ponownie pozostawiane do wyrośnięcia, po czym zanurza się je na chwilę we wrzątku i obgotowuje - czyli obwarza (stąd nazwa). Następnie, po osączeniu, posypuje się przyprawą i piecze do zrumienienia.
Obwarzanek pochodzi z Krakowa, gdzie 99% upieczonych obwarzanków jest sprzedawanych na ulicznych, ruchomych stoiskach w formie wózków[1]. Wózków takich w Krakowie jest około 170-180, a średnia dzienna produkcja obwarzanków sprzedawanych na rynku krakowskim w dni powszednie wynosi niemal 150 tysięcy sztuk[2].
Tradycja wypieku obwarzanków jest stara, pierwsze zachowane wzmianki pochodzą z XIV wieku (rachunki dworu Władysława Jagiełły i Jadwigi, w których 2 marca 1394 roku zapisano: Dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz)[3]. Kolejne źródła zachowały się z wieku XV (przywilej wydany przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 zezwalający, by obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy) i XVI (uchwała Rady Miasta Krakowa o wypieku chleba i wynagradzaniu „rodziny”, pomocników piekarskich z 22 kwietnia 1529)[1]. 28 listopada 2006 roku "obwarzanek krakowski" został wpisany na listę produktów tradycyjnych z województwa małopolskiego w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych...

https://www.youtube.com/watch?v=_LgYQiT9ITQ

sejenia

sejenia 2010-01-25

Ha, ha, ha!

oliika

oliika 2010-01-25

a co z tym przepisem, że bierze się dziurę i okleja ciastem???
;-)))

flossi

flossi 2010-01-25

teraz to już znamy ich tajemnice!!!

adusiaz

adusiaz 2010-02-01

No proszę, a ja je tak zjadam bez namaszczenia należytego.. :)

trawka

trawka 2010-02-01

hi...hi...dobre!!
a tak w ogóle...proszę nie śmiać się z Poznaniaków!!!!

dodaj komentarz

kolejne >