Owoce tych kaktusów są jadalne, dostarczają organizmowi wodę, sole mineralne i witaminy. Trzeba obrać je ze skórki i to dla niewprawionych dłoni jest największym kłopotem.
Uzupełnienie: Opuncja od dawna była hodowana przez miejscowych Indian. Przed wprowadzeniem uprawy zbóż opuncja była jedną z podstaw wyżywienia tubylców. Owoce podobne kształtem do stożkowej gruszki są zaliczane do owoców jagodowych o niejadalnej skórce pokrytej sporą ilością niewidocznych, cieniutkich kolców. Z tego też powodu owoce opuncji zbiera się w rękawicach.Zadzierzyste kolce wbite w skórę palcy powodują swędzenie i ból trwający kilka dni. Dojrzałe owoce są w smaku bardzo słodkie i nieco zbliżone do smaku arbuza. Na straganach spotyka się owoce otarte z kolcy, a nawet obrane ze skórki.
dodane na fotoforum:
dorocik 2009-06-23
Ja jadalne owoce kaktusów spotkalam w Tunezji, ale faktycznie są trochę kujące :))))
kropka7 2009-06-23
Piękne kaktusiki, raczej kojarze z dekoracją okna
niz pożywieniem, ale wiem również, że są jadalne
i niejednokrotnie na pustyni zaspakajają pragnienie....
Piękny kadr....:-)*
labro 2009-06-23
Wyglądają powiedzmy soczyście :) A czy Ty Jurku popróbowałeś tych owoców...w smaku do czego byś je porównał ???
Pozdrawiam milutko,naprawdę jestem pod wrażeniem tej wyprawy i z zainteresowaniem prześledziłam każde zdjęcie :)))
ewulka 2009-06-23
ciekawostka-nie wiedziałam,że są jadalne kaktusy(ile to ciekawych informacji można zdobyć w Garnku)
pamela5 2009-06-24
Piękne zdjęcie i bardzo ciekawy opis:-))))
Wysyłam Ci Jurku trochę słońca:-)))) Nie wiem jak długo utrzyma się u mnie... widzę że deszczowe chmury zbierają się nad Wisłą.
Pozdrawiam i życzę dobrego dnia:-))))
starsza 2009-06-26
Miałam z nimi przygodę w Grecji i do dzisiaj ją jeszcze pamiętam...............pozdrawiam Jurku.
aklah 2009-07-07
dobrze że podzieliłeś się fotografiami z podróży- podróże kształcą