Składniki
Ciasto:
kostka margaryny do pieczenia 250g
2 łyżki smalcu
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owocowe nadzienie:
75dag rabarbaru
1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)
2 łyżki cukru
Piana:
5 białek
szklanka cukru
1 opakowanie jasnego kisielu
Kruszonka:
100g mąki razowej (pełnoziarnistej)
100g masła
50g cukru
*1 szkl = ok. 250ml
Miękką margarynę (np. Kasię), smalec, śmietanę, cukier i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wylać do natłuszczonej formy.
Rabarbar pokrojony w kostkę wymieszać z cukrem i kisielem (w postaci proszku), wysypać na ciasto.
Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią rabarbar.
Z mąki pełnoziarnistej, masła i cukru zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto. Można też kruszonkę przygotować na początku i na czas robienia pozostałych składników ciasta włożyć do zamrażarki, a potem zmrożoną zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piec ok. godziny w 175 stopniach.
Smacznego.
Jakie pycha :))))))))))
dodane na fotoforum:
agawa 2013-05-30
i udało się ciasto? w nastepnym tygodniu wpadamy na kawkę pod altankę...i ciasto;)
tatianka 2013-05-31
Moja Droga - nie kus, nie kus...:) bo z checia bym skosztowala:)