[513644]
kinga160

kinga160 2007-12-18

dziekuje tez masz piekne zdjecia:)

iwciamy

iwciamy 2007-12-18

mialam pisac to samo, co bylo w poprzednim komentarzu, ale po co jesli juz ktos to napisal;) mnie chodzi o zupelnie to samo=]

iwciamy

iwciamy 2007-12-18

piekne fotki;)

kruciak

kruciak 2007-12-19

dzięki za odwiedziny pozdrawiam

natt95

natt95 2007-12-19

dziekuje:* tez masz super galerie:)

kinga160

kinga160 2007-12-19

oooooo widze nowe foteczki jak zwykle piekne pozdrowionka :-)

agasz

agasz 2007-12-19

świetna chałupka, extra zdjęcie

kaami

kaami 2007-12-20

A że czas już świąteczny i pełen zadumy
pragnę złożyć świąteczne życzenia
by wszystko się nam rozplatało: węzły, konflikty, powikłania.
Oby wszystkie trudne sprawy porozkręcały się jak supełki
własne ambicje i urazy zaczęły śmieszyć jak kukiełki.
Niech święta mają nastrój radosny pełen serdeczności
a szczęścia nieprzerwanego potoku życzę w nadchodzącym Nowym Roku!

alanek1

alanek1 2007-12-20

dziekuje ...
a co to za chalupka ;-P

sikoreczka

sikoreczka 2007-12-20

Wesołych Świąt!!

klaudia96

klaudia96 2007-12-20

suuuuuuuuuuuuuuper dzieki za komenta i wesołych swiąt!!!!!!!!

klaudia96

klaudia96 2007-12-20

dodaje do ulubionych

lussi44

lussi44 2007-12-21

witam Cie serdecznie...a co by Cię interesowało....bo prawie wszystkie przepisy tutaj dawałam...ale nie ma przeszkód...podam Ci jeszcze raz...
tylko powiedz co byś chciała dostać...

lussi44

lussi44 2007-12-21

Kapuśniaczki

Składniki ciasta
1kg mąki, 2 kostki margaryny, ½ l śmietany (18%), 4 żółtka, 8 dag drożdży, 1 łyżka cukru, sól, białko do smarowania

Ciasto
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać. Drożdże rozetrze z cukrem i śmietaną, dodać sól. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.
Rozwałkować i kroić przez całą długość ciasta pasy, szerokości około 8cm. Na środek każdego paska kłaść farsz ( na całą długość), a następnie sklejać jak pierogi (tak by się lekko złączyło). Następnie odwrócić sklejona strona do spodu. Wierzch posmarować białkiem i posypać kminkiem.
Kroić kawałki wielkości około 10cm. Wyłożyć na blachę i piec na złoty kolor.

Farsz
Jedna główka kapusty, margaryna, ok. ½ kg mięsa mielonego, przyprawa do kurczaka lub delikatna do mięs, pieprz, kminek mielony, cebula

Kapustę drobno zszatkować (najlepiej w maszynce elektrycznej) i wyłożyć na roztopiona margarynę. Podlać wodą w niewielkiej ilości, tak, by się nie przypaliła. w Razie ubytku dolewać do momentu całkowitego uduszenia kapusty. Przyprawić do smaku. Osobno udusić na oleju mięso mielone i dodać do kapusty. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić razem.
Przestudzony farsz kłaść na ciasto.

S M A C Z N E G O!!!!!!

lussi44

lussi44 2007-12-21

Rolada – schab z omletem


2kg schabu bez kości, 5 jaj, 3 łyżki mąki, może być natka zielonej pietruszki, sól, pieprz, wegeta.


Schab przekroić wzdłuż, tak, aby powstał duży płat. Przyprawić wegetą, pieprzem (można natrzeć odrobiną czosnku-jeśli ktoś lubi)- włożyć na chwilę do lodówki.
Ubić białka, następnie dodać żółtka, mąkę i sól do smaku. lekko wymieszać (można dodać trochę natki). Upiec omleta (tylko z jednej strony).
Upieczony omlet wyłożyć surową stroną na mięso. Zwinąć jak roladę. Obwiązać dobrze nitką
(jak szynkę) i owinąć w folię aluminiową. Piec około 80 minut.
Galaretkę przygotować wg własnego uznania.
Ja gotuję mrożony groszek z kostką rosołowa, następnie odcedzam go a do wywaru dodaję żelatynę.
Gotową roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, na środek daję groszek i zalewam tężejącą galaretą.
Dekoracja wg uznania.
SMACZNEGO!!!!!

lussi44

lussi44 2007-12-21

Królewicz

ciasto miodowe: 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru,15 dag margaryny, 2 łyżeczki miodu sztucznego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko

Roztopić margarynę z miodem, lekko przestudzić i dodać do pozostałych składników. Ciasto wyłożyć do formy ( podobnie jak karpatkę…bo nie da się go rozwałkować). Upiec dwa oddzielne placki.

Biszkopt:
4 jajka, 2/3 szklanki cukru, ½ szklanki mąki tortowej, 2 łyżki wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i na koniec wodę.

Masa:
1l mleka, ok. szklanki cukru, ½ margaryny Palma, 2 żółtka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki kartoflanej, duży cukier waniliowy.

¾ litra mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałej ilości roztrzepać żółtka, obydwie mąki i cukier waniliowy, następnie wlewać do gotującego mleka. Zagotować i gorącym budyniem przekładać ciasto.
smacznego!!!

lussi44

lussi44 2007-12-21

10 obranych jabłek kroisz w kostkę i zasypujesz niecałą szklanką cukru na dwie godziny. Po tym czasie dodajesz 2 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki oleju, 2 szklanki mąki.
Wszystko razem delikatnie wymieszać, wyłożyć na tortownicę (bo to jest właśnie na nią proporcja) i piec 40 minut.
Smacznego!!!!!

tro jest przepis na ciasto-zdjęcie nr 217

szmoma

szmoma 2008-01-21

NO NO!PASUJE CI TEN STROJ JAK NIC!

dodaj komentarz

kolejne >