puszka ananasów w plastrach
4 kulki lodow śmietankowych
szklanka smietany kremowej( lub bita smietana kupiona)
kieliszek bialego,wytrawnego wina
płaska łyzeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
cukier do smaku
ananasy odsączyć na sicie.
przygotować sos: sok z ananasow łączymy z winem,zagotowywujemy,łączymy z maka ziemniacz,wymieszaną z minimalna ilościa wody,zagotowywujemy,trzymamy na ogniu przez 2 min,by maka straciła smak surowizny. doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. odstawiamy do wystygnięcia.
przed podaniem deseru plastry ananansa rozbić w malakserze na mus,rozkładamy do szerokich,wyziębionych pucharków. W srodku musu robimy lekkie wglębienie,nakładamy kulki lodów całośc przybieramy bitą zmietana i polewamy sosem.
smacznego :)
dodane na fotoforum: