Różowy lotos orzechodajny w kolażu.

Różowy lotos orzechodajny w kolażu.

Lotos różowy orzechodajny / Nelumbo nucifera /
wg polskiego nazewnictwa Nurzykłąb orzechodajny. Liscie lotosu pokryte są woskiem
/ tzw efekt lotosu /. Owoce 2-3 cm długości
zwarte są brązowym , korkowaciejącym dnie kwiatowym.Puszka owocowa rozrasta się do ~12 cm średnicy. W hinduizmie i buddyzmie jest oznaką czystości i odrodzenia . Kłącza,młode liście i owoce jadalne. Z owoców należy usuwać gorzkie zarodniki. Roślina wieloletnia.
Kłącza wykorzystywane są do przygotowywania leków oraz lekkostrawnych posiłków.
Lotos różowy znany już był w mitologii egipskiej.
Zmielone kłącza lotosu dodawane są do mąki chlebowej. Niełupki smakują jak kasztany. Można je jeść na surowo , gotowane czy palone.
W Azji płatki lotosu służą do pakowania jedzenia. Żółty lotos spożywany był przez indian
amerykańskich.
Z gotowanych nasion lotosu wyrabia się pastę przez rozgniatanie. Wartości odżywcze nasion lotosu znacznie przewyższają orzechy. Prażone
zachowują się jak kukurydza - popcorn.
Nasiona odporne są na wszelkie odmiany pleśni.
Wg info wyhodowano lotos z ziaren sprzed ~ 2000 lat .
Powierzchnie płatków pokryte są kryształkami ,
które pomagają substancjom płynnym w ocieku
z kwiatu. Dzięki temu kwiatu lotosu nie można ubrudzić . Zdolność tą wykorzystuje się w przemyśle odzieżowym przy produkcji garniturów , których nie można ubrudzić oblaniem.
Herbatka lotosowa / tra tim sen /pochodzi z Wietnamu i jest bardzo droga z uwagi na długi i skomplikowany proces jej wytwarzania . Na noc
listki herbaciane wkłada się do lotosowych kwiatów aby przeszły ich aromatem. Powtarza się to wielokrotnie i w ten sposób zwiększa się
intensywność smaku. Określa się , że trzeba
wykorzystać minimum 1000 kwiatów aby uzyskać 1 kg herbaty lotosowej.
Owoce lotosu dojrzewają na powierzchni wody.
Koszyk opróżniony z orzeszków wygląda jak sitko konewki lub prysznica.
W Polsce owoce lotosu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Wikipedia i inne.