Sycylia słynie w świecie z przedniego wina deserowego Marsala, które swoją nazwę wzięło od miasteczka w zachodniej części wyspy, skąd pochodzi. Powstaje ono z rosnących na Sycylii gron Grillo, Catarratto lub Inzolia. Jest winem wzmacnianym, stąd zawartość alkoholu będzie miało wyższą niż w przypadku innych win. Marsala może być wytrawna, półsłodka albo słodka. W kuchni bywa wykorzystywana do deserów, ale i do doprawiania dań mięsnych i sosów. Pija się ją także jako wino deserowe. Marsala może leżakować od roku do dziesięciu lat i jest klasyfikowana ze względu na okres leżakowania. Poza Marsalą Sycylijczycy produkują też inne wina deserowe, z których najbardziej znane to Malvasia delle Lipari oraz Moscato di Pantelleria. Coraz większe uznanie znajdują i inne wina sycylijskie, w szczególności Cerasuolo di Vittoria, które jako jedyne na Sycylii otrzymało oznaczenie jakościowe DOCG.
dodane na fotoforum:
lidia23 2013-06-22
coś mi ta nazwa mówi,ale nie pamiętam czy piłam wino Marsala czy nie...
ale to nic...zabieram od Ciebie jedną butelkę i spadam:)))
(komentarze wyłączone)