Smaki Sycylii, to przede wszystkim podawane na wiele różnych sposobów makarony, warzywa i owoce. Makaron z owocami morza, zapiekanym bakłażanem, sardynkami, a nawet chlebem, to tylko kilka ze sztandarowych propozycji. Niezwykle popularnymi składnikami dań są oliwki, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany oraz papryka, dodaje się je do ryb, zup, mięs, zapiekanek.
Sycylia szczyci się pysznymi warzywami, dojrzewającymi w południowym słońcu, najbardziej popularne tutaj dania z warzyw to caponata i parmigiana. Głównym składnikiem caponaty jest smażony bakłażan, a oprócz niego mnóstwo innych duszonych warzyw, danie ma wiele odmian, można podawać je na zimno, jako sałatkę lub na ciepło, np. na grillowanym pieczywie. Parmigiana to podawana wyłącznie na ciepło zapiekanka z bakłażana i parmezanu. Niektórzy mieszkańcy Sycylii zamiast parmezanu, używają do niej mozzarelli. Na wyspie popularne są również karczochy, w miejscowości Cerda znajduje się nawet pomnik tej rośliny, serwowane są one zarówno na ciepło, jak i w formie sałatek, rozmaitych przystawek (antipasti).
CDN --> następne zdjęcie
dodane na fotoforum:
kurek64 2013-06-22
NO NIE JUŻ MI JĘZOR WISI DO PASA,*** KONIEC Z TYM ŁASKOTANIEM KUBKÓW SMAKOWYCH HI HI
jaska15 2013-06-22
..dobre wiec ceny za swieze owoce i warzywa..warto tam urlop spedzic,wspaniala reklame zrobiles..
dana02 2013-06-23
Lubię owoce...
halinag 2013-06-23
Dużo podróżujesz po ciekawych miejscach opisy są bardzo szczegółowe dzięki którym jesteśmy jakby w Sycylii..
re: nie wiedziałam że w Łańcucie jest storczykarnia. W Łańcucie urodził się mój syn ...pozdrawiam:))
davie 2013-06-23
Tutaj czułabym się jak przy swoim ulubionym straganie,
wszystko znajome i przyjazne....posyłam pozdrowienia
i życzenia ciekawego nowego tygodnia.
(komentarze wyłączone)