Szafran...

Szafran...

Jest rośliną cebulkowatą o barwnych kwiatach... Każdy kwiat ma 3 pręciki... Właśnie one stanowią tak wspaniałą przyprawę... Na zebranie 1 kg potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego... Dlatego jest to tak cenna przyprawa...

dodane na fotoforum:

niema

niema 2008-09-24

W twoje sny zawitam dziś niczym ten pluszowy miś. Lampka dotknie jedną z gwiazd i zatrzyma się ten czas. I wyszeptam tobie znów Życzę Kolorowych snów

espania

espania 2008-09-24

Owszem, wszystko się zgadza a pochodzi z Indii.

karmena

karmena 2008-09-24

co do szafranu, nie zgadzam się...pochodzenie nie jest znane, przypisuje się je obszarom śródziemnomorskim...

akciwon

akciwon 2008-09-25

Świetny pomysł na serię smakową, nie wspomne o kolorycie jej zaprezentowania... :))

espania

espania 2008-09-25

Jest najdroższą przyprawą świata, bowiem pozyskiwanie go z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne; na 1 kilogram szafranu potrzeba aż 170000 kwiatów. Na szczęście wystarczy szczypta, by nadać barwę i smak dużemu daniu. Dobry szafran powinien mieć najwyżej rok i odznaczać się jaskrawo-pomarańczowym kolorem.
W Ayurwedzie występuje dość często.

espania

espania 2008-09-25

Ayurveda jest holistycznym, czyli całościowym systemem medycyny pochodzącym z Indii i szeroko tam praktykowanym. Słowo ayur oznacza: życie, życie codzienne; veda to: wiedza, święta nauka. Ayurveda jest to zatem - wiedza o życiu. System ten stosowany jest w Indiach od setek lat. Teksty wchodzące w skład Ayurvedy (Ćakra-samhita i Suśruta-samhita) wedle naukowców anglosaskich powstały w pierwszych dwóch wiekach po Chrystusie. W kulturze indyjskiej stanowią one część Ved, czyli kanonu nauk hinduskich obejmującego najstarsze teksty literatury Indyjskiej. Powstawały one w okresie od 2000 tysięcy lat przed Chrystusem. Wedle hindusów są to nauki święte będące objawieniem boskiej wiedzy. Przed spisaniem były one przekazywane ustnie.

espania

espania 2008-09-25

Ale zgadzam się, że pochodzenie nie jest dokładnie znane. Jednak najczęściej podaje się iż pochodzi z Azji.

karmena

karmena 2008-09-25

kocham Twoje opowieści...wiedzę... czy ten ma odpowiedni kolor? nic mu nie dodawałam...:-)

espania

espania 2008-09-25

Owszem jest wspaniały;))

tekila87

tekila87 2008-10-01

świetna seria z przyprawami powiesiłabym sobie takie w kuchni:)

dodaj komentarz

kolejne >