pawel113 2008-08-28
Pochodzi z Francji, gdzie była uprawiana już od połowy XVII wieku. Rodowód tej odmiany nie jest bliżej znany. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą, dość zagęszczoną. W owocowanie wchodzi średnio wcześnie, owocuje bardzo obficie, ale często przemiennie. Odmiana jest samopłodna. Udaje się prawie wszędzie, z wyjątkiem stanowiska na suchych glebach. Jest mało wrażliwa na choroby i średnio wytrzymała na mróz. Pod tym względem nie różni się zbytnio od brzoskwini. Owoce są kuliste lub owalne, raczej drobne, o masie około 18 g (fot. 1). Mają żółtą skórkę pokrytą pomarańczowym rumieńcem i złotożółty miąższ, zwarty, bardzo słodki, korzenny, łatwo odchodzący od pestki (tą ostatnią cechą wyraźnie różnią się od owoców ałyczy). Dojrzewanie owoców 'Mirabelki z Nancy' przypada na koniec sierpnia. Ich zbioru (bardzo dobrze nadają się do mechanicznego) nie należy opóźniać, gdyż łatwo opadają. Hihiihihihihihih