Przepis:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
1 kostka masla lub margaryny(roztopiona i wystudzona)
cukier waniliowy,pare kropel olejku rumowego
3 lyzeczki(plaskie) proszku do pieczenia
owoce swieze lub z puszki.
Ja dodalam mandarynki z puszki(malej),ktore odsaczylam i obtoczylam w mace.
Bialka ubic z odrobina soli.
Nastepnie powoli wsypywac cukier i c. waniliowy,nadal miksujac.
Nie przestajac miksowac,dodajemy zoltka i miksujemy jeszcze jakies 5 min.
Do tej masy dodajemy powoli wystudzony tluszcz i mieszamy dalej lyzka.
Potem powoli ,dokladnie mieszajac,dodajemy make z proszkiem.
Mase wylewamy do tortownicy(posmarowanej margaryna i wysypanej zmielonymi orzechami lub migdalami-ja nigdy nie posypuje form do ciasta,tortownic tarta bulka.Bo gotowe ciasto smakuje pozniej tylko bulka!)
Na wierzch wykladamy owoce.
Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni,okolo godziny.
:)
dzidek 2011-09-14
Wygląda przepysznie:):) A ja jestem taki głodny......zjadłbym całe:) Uwielbiam słodkości:) Pozdrawiam