Przepis podaję na życzenie mooonik :)))podany przepis jest tzw.składak z trzech przepisow.w razie jakichkolwiek niejasności prasze o wybaczenie:) Składniki na biszkopt
∙ 5 jajek
∙ 3/4 szklanki cukru
∙ 3/4 szklanki mąki pszennej
∙ 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Masa Wiśniowa
500 g wiśni z kompotu
2 galaretki wiśniowe
2 łyżeczki żelatyny
Wiśnie wraz z kompotem zagotować (jeśli wiśnie będę mało słodkie można dodać do nich cukier), zdjąć z ognia i dodać 2 galaretki i 2łyżeczki żelatyny wcześniej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Odstawić, aż masa zacznie tężeć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i garaletke i wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową:
70 dag białego sera (tłusty, półtłusty)
6 jajek
20 dag cukru pudru
15 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
Składniki na masę makową:
25 dag maku (prawie 2 szkl)
20 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
0,5 słoika dżemu (wiśniowy, owoce leśne)
4 łyżki maki pszennej
4 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do sera, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę, wszystko razem wymieszać.
Mak sparzyć, przecedzić, ostudzić. Przekręcić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do maku, wymieszać. Dodać dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić piane, dodac do masy makowej, delikatnie wymieszac
Nastepnie na upieczony i wystudzony biszkopt wyłozyc masę makową i serową.piec 50min w 180 c zaleznie od piekarnika:)
dodane na fotoforum: