samo zdrowie
Wartości odżywcze
Jeśli natomiast zależy nam na zachowaniu jak największej ilości cennych składników, najlepiej utrwalać jagody przy pomocy cukru lub suszenia, gdyż wtedy jest najmniejsze ryzyko utraty wit. C, w którą rokitnik jest wyjątkowo bogaty (posiada jej ponad dwa razy więcej od czarnych porzeczek). Wprawdzie nie ulega ona tak szybkiemu rozkładowi, jak w innych owocach, ale niekorzystne warunki mogą spowodować jej straty (np. gotowanie). Poza tą witaminą, owoce posiadają w swoim składzie także wiele innych jak np. E, K, B12, F, P, A, D, a także kwas foliowy, flawonoidy, antocyjany, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy (min.: mangan, żelazo). Z tego powodu mają wszechstronne zastosowanie w leczeniu przeziębień oraz infekcji bakteryjnych, wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają osłabiony organizm, pomagają w chorobach układu pokarmowego oraz opóźniają procesy starzenia się skóry i poprawiają ogólny wygląd cery. Do stosowania zewnętrznego warto jest używać oleju pozyskanego z nasion, który ma zbawienny wpływ na kondycję skóry i paznokci.
vitaawe 2015-08-25
i wspaniały obraz*...*
jaworr 2015-08-25
Ładne ujęcie.... robi się z rokitnika prawdopodobnie przetwory...:))
Miłego wieczoru Aniu życzę..:))
zpksoft 2015-09-07
Trudno się go niestety zbiera bo jest kolczasty.