Skład owoców rokitnika
Owoce rokitnika są przede wszystkim bogate w witaminę C. Jej zawartość jest często 2–3-krotnie wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki. Owoce rokitnika zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym także inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro- i mikroelementy (żelazo, mangan, bor). Spożywanie owoców rokitnika, w różnej formie, pozytywnie wpływa na organizm, m.in. zwiększając jego odporność, regenerując uszkodzenia skóry, niszcząc wolne rodniki i poprawiając krążenie. Dodatkowo jest to środek, który można stosować w przypadku chorób układu pokarmowego i przeziębienia.
Portrety roślin
Rokitnik zwyczajny
Rokitnik zwyczajny
WARTO WIEDZIEĆ
Przetwory: z owoców rokitnika
Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak ze względu na ich kwaskowatość zwykle są wykorzystywane w formie przetworów. Z rokitnika można produkować smaczne soki, konfitury i nalewki. Zaletą owoców rokitnika jest fakt, że podczas gotowania zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi. Przyrządzając soki, warto dodać do nich także inne owoce, np. jabłka lub dziką różę. Owoce rokitnika nadają się także do sporządzania maseczek regenerujących i poprawiających wygląd skóry.
jaworr 2017-09-29
Witam Cię Aniu, piękne foto i przepis, czy korzystasz z tego?/
Miłego dnia życzę..:)
vitaawe 2017-09-29
wspaniale *dziękuję*pozdrawiam*:))
ewci1 2017-09-29
Niezwykle pozyteczne owoce ,czasami kupuje mrozone i dokladam do herbatki....poza tym jest to drzewko bardzo dekoracyjne ...:)
adam24l 2017-09-30
Ładne zdjęcie
Miłej soboty.Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.