Najlepszymi dla nich miejscami są wilgotne zarośla na brzegach rzek, strumieni, potoków. Najliczniej pojawiają sie wtedy, kiedy podłoże zasilane jest wilgocią z topniejącego śniegu. Wyrastają już pod warstwą białego puchu ogrzanego słońcem i wyłaniają się na powierzchnię w miarę topnienia pokrywy śnieżnej. Jeżeli warunki im sprzyjają - jest wystarczająco mokro, mogą rosnąć nawet do połowy maja.
Czarki nie wyrastają na ziemi, tylko na drewnie drzew liściastych - najczęściej wierzby i olszy, które rosną na mokrych brzegach rzek.
Rosną gromadnie, po kilkadziesiąt sztuk na niewielkiej przestrzeni. Często na niewielkim patyczku umiejscawia się kilka czarek.
W większości atlasów czarki są opisane jako grzyby niejadalne , chociaż wiele osób je je.
Czarki można zjeść na surowo - dla mnie mają lekko rzodkiewkowy smak lub przyrządzać jak inne grzyby.
dodane na fotoforum: