[36540783]

Pasta z czosnku niedźwiedziego znalazła swoje szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako baza do pesto czy dodatek do zup, zimnych i ciepłych sosów, dressingów i kanapek.

Składniki na pastę z czosnku niedźwiedziego:

200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Liście czosnku niedźwiedziego umyć i przełożyć do blendera.
Dodać olej i sól, całość zmiksować na gładką pastę.
Przełożyć pastę do wyparzonych słoików.
Nalać oleju w ilości takiej, aby pokryła pastę 1-centymetrową warstwą.
Pastę przechowywać w lodówce.

agat33

agat33 2021-05-29

Ja do takiego pesto dodaję jeszcze orzechy włoskie.

styna48

styna48 2021-05-30

O, dzięki za ten przepis.

dodaj komentarz

kolejne >