Trochę się napracowałem w tym turnusie, drodzy Garnkusie. Co się napatoczyło, to się przetworzyło…
I małe objaśnionko: Na tylnym planie wiśniówka mocna ok. 4 litry w gąsiorze, na środkowym planie - miętówka lipcowa oraz sierpniowa (to ta w petach, bardziej ciemna). Rano miałem ciekawe zdarzenie związane z miętówką. Ponieważ nabywany przeze mnie spirytus nie spełnia - moim zdaniem - norm unijnych i nie ufam mu, to rozcieńczam go w dużym słoju wrzątkiem. Przeważnie na ściankach słoja widać, że moja podejrzliwość czasami jest uzasadniona. Sierpniową miętę zalałem jednak kilka dni temu sprytem niedorabianym, czystym, więc po naciągnięciu zielenią, dziś doprawiłem całość osłodzoną przegotowaną wodą. No i postanowiłem przegotować całość w nierdzewnym garze. Jakież było moje zdziwnienie gdy ujrzałem płonący gar pięciolitrowy! Malownicze płomienie wydobywały się spod szklanej pokrywki…Rzuciłem się do ratowania dobytku (diabli z chałupą, miętówka cenniejsza!). I byłem szybszy niż najszybsza w kraju Jednostka Ratowniczo Gaśnicza. Od zgłoszenia do przybycia na miejsce zdarzenia 2 sekundy! Przytomnie zadusiłem mój płonący, pyszny produkt i miętowa przepalanka wyszła :))
To tak ku przestrodze niedoświadczonych nalewkowiczów przytoczyłem.
I jeszcze słówko o przetworach słoikowych: Jak sięgnę pamięcią, to zawsze po nalaniu, nałożeniu czegoś gorącego do twista (to współczesny kuzyn wecka), trzeba go odwracać "do góry dupą" (tak wyraziście wszyscy radzą). Ponieważ żyjemy w epoce dobrej zmiany, to proponuję, abyśmy w przyszłości przestali tak mówić jak zacytowałem powyżej a używali sformułowania: DO DOŁU GŁOWĄ. To samo, ale jakże przyjemniej brzmi! To byłaby bardzo dobra zmiana…
Dziękuję za uwagę! :*
pazur52 2016-08-21
No ale u Ciebie dużo się nauczyłam dziś :) wiadomości nabyte zostawię tylko dla siebie .... :*
anad60 2016-08-21
Jaśku ale zaszalałeś... zima i wojna Ci niegroźna *;*
zapasy apetyczne i śliczne, jak na straganie miły Panie :)
alma65 2016-08-21
jestem pod wrażeniem i podziwiam:) ja zaledwie kilka dżemików, a u Ciebie - ho,ho! A najbardziej kusząca - wiśnióweczka. Pozdrawiam:)
atiseti 2016-08-21
Jak to wszystko to cosik malo .....
U mnie pietrza sie skrzyneczki i czekaja na poukladanie na polkach co nastapi pewno dopiero pod koniec wrzesnia .....
A naleweczki dojrzewaja w ciemnym pomieszczeniu :)
wie47 2016-08-21
super Jurku najbardziej najbardziej podobają mi się skróty typu Jabł - śli itp kochane to jest normalnie szok cud miód :)
asiao 2016-08-21
Brawoooo........! Firma przetwórcza Kenaj działa pełną parą! :)To już możesz otwierać mały sklep! Na początek mały sklep garnkowy wysyłkowy...
Jestem pod wrażeniem :)
Tylko nam, Jasieńku, nie eksploduj przy tych destylacjach!
tanna 2016-08-21
Oooo..ale zapasy, chyba dobiorę się do Twojej spiżarki .Ale już nie dzisiaj.Pozdrawiam Cię serdecznie Jasiu i życzę spokojnej nocy, no i znowu mnie rozbawiłeś.Dzięki Ci wielkie.:)**
styna48 2016-08-22
To przetrwasz najgorszy nawet czas, jestem pod dużym wrażeniem a powidła uwielbiam i fasolkę i pozostałe przetwory.
ewjo66 2016-08-22
pjęęęękna sprawa!
lubią takie widoki, aczkolwiek nie robię nalewek..jedynie to jabłka mogą mi sfermentować na polu...( z mojego lenistwa..)
isia222 2016-08-22
:):) fajne zapasy, niezła historia Ci się zdarzyłą, dobrze, ze z happy endem. A te białe napisy to czym robisz? schodzą potem wrzątkiem na pprzyszły rok?
razdwa3 2016-08-22
Podziwiam! :)))
aaann 2016-08-22
No,kochani,sroga zima idzie,
Janek tyle zapasow naszykowal,oj bedzie sie czym nacierac:)
znajoma 2016-08-22
Cieplutko pozdrawiam.
Życzę spokojnego wieczoru.
http://angelsms.pl/misiek/433438.html
asia00 2016-08-22
Niemcy mają robić zapasy na 10 dni a ja tu widzę nasz Kolega ma na dobre pół roku. A i to wszystko ekologiczne na dodatek. Nie każdy ma zacięcie do takich dyrdymałek ale podziwiam cierpliwość i pracowitość. Jakby tak jeszcze mieć w gronie przyjaciół takiego Garnkowicza to można spać spokojnie , Magda Gessler może się schować.
kenaj65 2016-08-22
################################
Dziękuję za wszelkie słowa uznania i komentarze! :*
Dodam, że mam osobistą ogromną satysfakcję ze swej produkcji :))
################################
sonic71 2016-08-23
... jeśli nie zmieścisz tego zapasu na swoich półeczkach
to chętnie przyjmę na swoje półeczki ...
jadziax 2016-08-23
Wspanialosci na zime smacznie się będzie jadlo i milo wspominalo lato-pozdrawiam:)
alkaa 2016-08-23
no nie ! czapki z głów Jasieńku... mój Jasiek to tylko robi za podkuchennego i dziś przerobił kosz jabłek i gruszek... a ja to wszystko wiesz gdzie pakowałam no i czasem odwracałam do doły głową... aaa i nastawiłam aroniówkę... a jako że przy okazji przeglądu zapasów nalewkowych znalazłam miętówkę czteroletnią na miodzie , to zapraszam cię na kieliszeczek...mogą być i dwa...
tala06 2016-08-24
O ho ho ale zapasy.pozdrawiam
abito 2016-08-25
re: za propozycję bardzo dziękuję....ale jakoś mnie nie po drodze (z laptopem) :))). Zapasik na jesienno-zimowe dni zapewniony, można zapraszać gości :)
askaaco 2016-08-26
Jasieńku pracusiu , moje uznanie :)A miętóweczki napiłabym się z ochota , wisniówkę mam :)Pozdróweczki slę :):):)
activ 2016-08-27
ja swoim nalewkom rogi doprawiam,,,ale i tak to nie pomaga,,,ulatnia sie jakos dziwnie zawartosc,,,,,,,,,,
tala06 2016-08-29
jo jo walory artystyczne no opalenizną chciałam się pochwalić
stachs7 2016-08-31
Może:doopcią?
karma 2016-09-04
U mnie też szaleństwo na razie pomidorowo śliwkowe,potem będzie keczupowe,paprykowe i jabłkowe....czarny bez,kurcze wszędzie napotykam ołowiany ;)
kasiaaa 2016-10-23
jeszcze troszkę i dorównasz mojej Mamie:-) to miszcz nad miszczami, ma pełniutką piwniczkę...a ja tak daleko:-(
shillaa 2016-12-15
witaminki dla rodzinki :) napracowałeś się
Re;cieszę się ,ze zdjecie się spodobało :)
(komentarze wyłączone)