Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

Zapraszam na imieninowe ciasto :)

Przepis zapożyczony z garnka :)

Ciasto Brzoskwiniowo – Krówkowe

Biszkopt z 4 jaj:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a na końcu stopniowo dodawać mąkę i proszek.

Piec 35 minut w tem. 180`
Upiec w foremce 20x36cm.

Masa brzoskwiniowa:
1 dżem brzoskwiniowy
1 galarteka brzoskwiniowa lub morelowa

Dżem wyłożyć do garnka, rozpuścić, jak się zagotuje wyłączyć i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i wyrównać.

Masa śmietanowo - serowo - krówkowa:
1 duża kremówka 500g(36%)
0.5 kg sera ( mielonego w wiaderku)
1 puszki krówki (Toffi)
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem i wyłożyć połowę na masę brzoskwiniową.

1 paczki podłużnych biszkoptów
0,5 szkl. przegotowanej wody + np. trochę rumu

Biszkopty namoczyć w wodzie (trzeba to zrobić wcześniej i ułożyć na ręczniku papierowym)
Na połowę wyłożonej masy ułożyć biszkopty i przykryć drugą połową masy (trzeba energicznie to robić bo masa szybko tężeje, w razie potrzeby jeszcze raz wymieszać mikserem). Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

paczka migdałów

Migdały uprażyć na patelni i zimne posypać po krówce.

xaviera

xaviera 2014-10-10

hm...
przepis mi znany....
i moja modyfikacja....

pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >