Przepis:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kostka margaryny
- śliwki
Przesiać mąkę, dodać pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszeku do pieczenia, 4 żółtka, margarynę (temperatura pokojowa). Wszystko razem posiekać nożem i szybko zagnieśc ciasto. Podzielić na 3 części. i zawinąć w folię i włóżyć na pół godziny do zamrażalnika. Trzecią część ciasta rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką manną. Ułożyć na cieście przekrojone śliwki na pół, skórką w dół. W między czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno dodając drugą połowę cukru i na koniec dodac 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (to po to aby piana w pieczeniu nie opadła). Na śliwki zetrzeć kolejną część ciasta na tarce z dużymi oczkami, wyłożyć na to pianę i kolejną częsć ciasta zetrzeć na wierzch. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzine czasu.