1 kg mąki, 5-7 dkg drożdży (ja używam drożdży instant),5 jajek,
1 szklanka cukru, 1/2-3/4 szklanki kwaśnej śmietany (dla ułatwienia: 1/2 szklanki=5 łyżek; 3/4 szklanki=8 łyżek),
1/2-3/4 szklanki mleka, margaryna, 2 masy makowe (lub inne nadzienie, np.jabłka z orzechami).
Margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną (jeżeli użyjecie drożdży instant, to wystarczy wymieszać je z mąką). Jaja ubić z cukrem. Wszystkie składniki razem wymieszać-nie ucierać. Ciasto włożyć do garnka dwa razy większego i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podzielić na porcje, rozwałkować, posmarować roztrzepanym jajkiem, wyłożyć masę makową. Struclę zwinąć. Papier do pieczenia posmarować margaryną, zawinąć w nie struclę. Tak zawinięte strucle można zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec ok.45 minut w temp.170-190C.
(Z połowy porcji wychodzą takie oto 3 dorodne strucle :)))
Z tego samego przepisu wychodzą również wyśmienite bułeczki z nadzieniem i pączki.
SMACZNEGO!
dodane na fotoforum:
alkaa 2013-09-20
odpisuję przepis Kasiu...teraz tylko takie pyszne i proste przepisy mnie interesują...dzięki...
kimeraj 2013-09-21
1 paczka drożdży na 1/2 kg mąki, czyli do tego przepisu potrzebujemy 2 opakowania drożdży :)
zuza99 2013-12-17
Zapisalam przepis ,nawet nie wiedzialam ze sa drozdze instant hahah
Pozdrawiam milo.
lalka 2013-12-18
Też wypróbuje :)
fanrats 2013-12-21
Kasiu, ta gotowa masa makowa jest smaczna? Nie trzeba jej już niczym "uszlachetniać"? Kupiłam, ale jeszcze nie otwierałam puszki.
kimeraj 2013-12-28
re: Martuś, masa jest pyszna i gotowa do spożycia. Można dodać do niej kilka łyżek startych jabłek - dzięki nim masa jest delikatniejsza i utrzymuje dłużej świeżość :)