30 kg kapuchy ukiszone :))

30 kg kapuchy ukiszone :))

2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli, 3 łyżki nasion kminku.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować., wymieszać z solą i kminkiem (szkoda na to czasu - lepiej kupić poszatkowaną ;)) Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :))

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2013-10-22

my jutro ...

kotik

kotik 2013-10-22

o matko:0
jak mi się zamarzy to wpadnę po słoiczek-maleńki:)))

halinag

halinag 2013-10-23

Rewelacja Kasiu...ja już zakisiłam 40 słoików...robie innym sposobem bez dodatków...
Poszatkowaną zalewam wrzątkiem wody.. 1 łyżka soli na litr wody..Oczywiście przebijam łyżką drewnianą co jakiś czas. Po 24 godzinach nakładam do słoiczków ubijam mocno dolewam troszke wody tej w której leżakowała ..Zakręcam i do piwnicy...Po dwóch tygodniach już nadaje się do spożycia...Trzyma się super...jeszcze mam 2 słoiki z ub.roku...Potem jak potrzebuje do surówki dodaje marchewkę..
Pod wieczka daje folie spożywczą aby nie rdzewiały od kwasu...
Jest to szybka praca i szatkuje sobie po parę główek...odpada pasteryzacja...pozdrawiam:))

choco13

choco13 2013-10-23

Smacznie i zdrowo:) Milej srody..

pola6

pola6 2013-10-23

Bardzo zdrowa i smaczna.
Życzę pięknej środy.

anetka

anetka 2013-10-23

podziwiam uwielbiam swoje przetwory ja w ciazy zrobilam tylko ogorki konserwowe i buraczki ktore mi nie wyszly :*( :*( kwas jakis jest w nich a dalam malo lyzeczki octu :*(

mattik

mattik 2013-10-23

będzie zastrzyk witaminek na całą zimę :)) pozdrawiam cię kasiu i życzę miłego dzionka z ogromem słonka :))

atrami

atrami 2013-10-23

będzie pysznie zimą :))

kropka7

kropka7 2013-10-23

Będzie pyszotka ... ale naprodukowałaś wow!!!

ewaiza

ewaiza 2013-10-23

Ja w tamtym roku tyle nakisilam ze starczy nam do nastepnego roku.
Ja tez kisze troszke inaczej i nie pasteryzuje.
Pozdrawiam i milego wieczoru Kasienko Ci zycze.

pisia

pisia 2013-10-23

Uwielbiam jeść taką kapustę ,nie gotowaną....Miłego wieczorku
Pozdrawiam

halba

halba 2013-10-23

ale jesteś pracus ja już nie kiszę kapuchy bo potem i tak rozdaję a tak idę do LIdla i kupuję w puszce jest wspaniałą i tyle nam wystarcza na 2 obiadki ale nie ukrywam że co swojskie to o wiele lepsze przyjdę po słoik na święta

alkaa

alkaa 2013-10-23

kiedyś tak robiłam...

jmania

jmania 2013-10-23

ja już ukiszoną dostaję od rodziców sama nie próbowałam

stasia8

stasia8 2013-10-24

Tyle samo zakisiłam...też kupuję gotową poszatkowaną...bo nie chce mi się z tym paprać...no i oczywiście po ukiszeniu przekładam do słoików i pasteryzuję...postoi wtedy nawet kilka lat i nie przekiśnie jak to bywa gdy trzymamy ją w beczce...

dodaj komentarz

kolejne >