Inspekcji ciąg dalszy....ciastka ze skwarek

Inspekcji ciąg dalszy....ciastka ze skwarek

ok.430g skwarek (z 3 kg słoniny wychodzi ok.430 g skwarek),
4 i 3/4 szklanki mąki,1 i 1/2 szklanki cukru, 3 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cukry waniliowe,
ok.4 łyżki śmietany.

Słoninę wytopić, oddzielić skwarki od tłuszczu (ze smalcu zrobić co kto chce - ja podzieliłam na mniejsze porcje do pojemniczków i zamroziłam). Skwarki zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wbić jajka, dodać skwarki, cukier i śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciasto (powinno być dość twarde).
Ciastka wyciskać przez maszynkę albo wykrawać foremkami. Piec w gorącym piekarniku (u mnie 180*C) na złoty kolor (piekłam ok.20 minut).
Smacznego i buziaki!

dodane na fotoforum:

ewaiza

ewaiza 2013-11-20

U Kasi czuc juz swieta.

lilka13

lilka13 2013-11-20

moje dziecinstwo, sasiadka robila najlepsze na swiecie ;)))

musiak

musiak 2013-11-20

najlepsze...znam je-ale juz dawno nie robilam

cudolik2

cudolik2 2013-11-20

Uwielbiam te ciasteczka!jadłam tylko kilka razu w życiu,ale wspaniałe są!
sama to robiłam kilka razy cebulaki...tak to się nazywało u mnie w domu.....po prostu do ciasta ścierało się na grubym tarku 2-3 cebule,wałkowało i robiło krążki i do pieca... też pyszne były..;)

lila08

lila08 2013-11-20

smaczniutkie są ,tylko co później z taką ilością smalcu ???

kotik

kotik 2013-11-20

chętnie bym schrupała jakieś:)))

pola6

pola6 2013-11-20

Pamiętam takie z dzieciństwa.

jonna

jonna 2013-11-20

Ciastka wyglądają świetnie, ale taka ilość smalcu, jest dla mnie nie do przyjęcia.....Robiłam kilka razy bez skwarek na maśle.....

stasia8

stasia8 2013-11-23

Robiłam takie już bardzo dawno...w wersji na słodko i na słono...obie nam smakowały...ale jakoś więcej ich nie powtórzyłam...przepisy mam gdzieś w swojej galerii...

dodaj komentarz

kolejne >