ok.430g skwarek (z 3 kg słoniny wychodzi ok.430 g skwarek),
4 i 3/4 szklanki mąki,1 i 1/2 szklanki cukru, 3 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cukry waniliowe,
ok.4 łyżki śmietany.
Słoninę wytopić, oddzielić skwarki od tłuszczu (ze smalcu zrobić co kto chce - ja podzieliłam na mniejsze porcje do pojemniczków i zamroziłam). Skwarki zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wbić jajka, dodać skwarki, cukier i śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciasto (powinno być dość twarde).
Ciastka wyciskać przez maszynkę albo wykrawać foremkami. Piec w gorącym piekarniku (u mnie 180*C) na złoty kolor (piekłam ok.20 minut).
Smacznego i buziaki!
dodane na fotoforum:
cudolik2 2013-11-20
Uwielbiam te ciasteczka!jadłam tylko kilka razu w życiu,ale wspaniałe są!
sama to robiłam kilka razy cebulaki...tak to się nazywało u mnie w domu.....po prostu do ciasta ścierało się na grubym tarku 2-3 cebule,wałkowało i robiło krążki i do pieca... też pyszne były..;)
jonna 2013-11-20
Ciastka wyglądają świetnie, ale taka ilość smalcu, jest dla mnie nie do przyjęcia.....Robiłam kilka razy bez skwarek na maśle.....
stasia8 2013-11-23
Robiłam takie już bardzo dawno...w wersji na słodko i na słono...obie nam smakowały...ale jakoś więcej ich nie powtórzyłam...przepisy mam gdzieś w swojej galerii...