CIASTO BIAŁE: 6 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, szklanka mąki ziemniaczanej, łyżka octu, 1/3 szklanki oleju.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę, ocet i olej. Delikatnie wymieszać.
CIASTO CIEMNE: 6 żółtek, 2 całe jajka, 6 łyżek cukru, 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju.
Żółtka i całe jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej dodać olej i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Obydwa ciasta kłaść po łyżce na przemian do dwóch blaszek. Przemieszać kilka razy widelcem, aby powstały biało-czarne maziaje. Piec 35-40 minut w temp.180*C (piec do suchego patyczka).
MASA: 3 i 1/2 szklanki mleka, 3 budynie śmietankowe bez cukru, 6 łyżek cukru, 2 cukry waniliowe, 1 i 1/2 kostki masła.
Budynie z cukrami rozprowadzić w szklance mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka dodać rozrobiony budyń, ostudzić. Miękkie masło miksować, dodając po łyżce zimny budyń. Miksować do otrzymania gładkiej masy.
PONADTO: paczka okrągłych biszkoptów, szklanka mocnej kawy, 2 galaretki w tym samym kolorze, 1/2 litra wody,polewa.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Zostawić, aż zacznie tężeć.
Pierwszy placek nasączyć, rozłożyć połowę kremu budyniowego. Na nim ułożyć biszkopty nasączone kawą (w odstępach). Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Wstawić na chwilę do lodówki, by galaretka stężała. Na galaretkę wyłożyć drugą część masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem. Udekorować polewą. Schłodzić.
Polecam! Smacznego :D
dodane na fotoforum: