Polecam,jest przepyszny!
3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki miodu sztucznego, 3 czubate łyżki miodu prawdziwego, 2 czubate szklanki mąki (jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze 1/2 szklanki mąki - szklanka=250 ml), 1/2 kostki margaryny, 7 jajek, 1 czubata łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 szklanki powideł śliwkowych, przyprawa do piernika, szklanka kwaśnej śmietany (szklanka=200 ml), polewa lub lukier, orzechy lub posypka do posypania.
Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać przyprawę do piernika i cynamon, przestudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, powidła i śmietanę. Wszystko wymieszać mikserem - widełkami do piany. Piec w temp.180*C około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Z tej porcji wychodzą 2 blaszki 11x40 cm.
Piernik jest wilgotny i nadaje się do przełożenia (można do środka dodać ulubione bakalie i polać polewą lub białą czekoladą).
UWAGI:
- piernik można piec w Wigilię - od razu jest mięciutki
- zamiast sztucznego miodu można dać prawdziwy
- można piec w blaszce prostokątnej lub kwadratowej
Przełożyłam go powidłami śliwkowymi i....dla mojej matuli za mało przełożenia, dla mojego synusia za dużo.....i bądź tu mądrym i dogodź każdemu ;)
Kochani, życzę Wam błogosławionej i leniwej niedzieli :)
Buziaczki :*
dodane na fotoforum:
alkaa 2013-12-29
O kurcze! za późno tu weszłam do Ciebie Kasiu-właśnie zajadam keks -też Kasi, mojej córki...ale wpadnę później ...pa...miłej niedzieli...
choco13 2013-12-29
Smaczny pierniczek i fajnie udekorowany:) Pozdrawiam posiatecznie Kasiu i milej niedzieli :)
danutaw 2013-12-29
..och.., ja uwielbiam piernik..., pyszny...)
Pozdrawiam i milutkiej, leniwej niedzieli życzę...)
pola6 2013-12-29
Na razie czuję przesyt słodkości i wszelkiego jadła.
Pozdrawiam w ostatnią niedzielę roku.U mnie siąpi deszcz, ale jest wyjątkowo ciepło jak na koniec grudnia.
lila08 2013-12-29
uwielbiam piernik,piekę na każde święta dojrzewający ...ale Kasiula ...Mamunia ma rację :)