Oto efekt finalny.....kwiatuszek drożdżowy z serem :))
Ciasto: 1 szklanka mleka, 2,5 szklanki mąki, 15 g świeżych drożdży (lub 7g (opakowanie) suchych), 5 łyżek cukru, 100 g masła roztopionego i ostudzonego, szczypta soli.
Robimy rozczyn - połowę szklanki mleka lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli używamy drożdży suchych, można ten etap pominąć.
Pozostałe składniki umieścić w misce (pamiętając o odjęciu tych, które daliśmy do rozczynu!), dodać drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części.
Nadzienie serowe (w oryginale było,żeby nadzienie do kwiatuszka zrobić z połowy porcji, ale ja się tego nie trzymałam):
300 g zmielonego tłustego sera, 1/3 szklanki cukru, 1 op.cukru waniliowego, 2 surowe żółtka, 50 g stopionego masła.
Żółtka utrzeć z cukrami. Cały czas miksując dodawać porcjami ser. Wlać stopione i wystudzone masło, wymiksować.
Uwaga! Zamiast sera można użyć dowolnego innego farszu - dżemu, roztopionego masła z cynamonem i cukrem, masła z cukrem i kakao, można dodać farsz z maku (np.gotowy z puszki), nutellę - co Wam tylko przyjdzie do głowy :))
Połowę ciasta rozwałkować w kształt koła o średnicy ok.26 cm (czyli wielkości średniej tortownicy). Koło przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wałkować od razu na blasze). Ciasto posmarować nadzieniem serowym, zostawiając ok.2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Drugą cześć ciasta rozwałkować w identyczne koło i nałożyć na pierwszy placek. Skleić brzegi.
Składanie kwiatka: ostrym nożem pokroić ciasto na krzyż, potem każdą część na pół i jeszcze raz na pół (trzeba wykroić 16 części). Uważać, żeby nie docinać do końca środka - tak jak przy krojeniu tortu, w środku kółko zostawić nieruszone.
Do obu rąk wziąć dwa sąsiadujące płatki i skręcić je trzy razy w spiralkę (zawsze parami!). Po skręceniu skleić bliższe sobie końcówki płatków, a końcówki zewnętrzne zawinąć do dołu. Powinno nam się uformować trójkątne zakończenie płatka (zobacz tu: https://www.garnek.pl/kimeraj/27456496/se-rosne-a-pozniej-do-solarki). Tak robimy z wszystkimi płatkami.
Kwiatek przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wodą, roztopionym masłem lub jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.
Piec 20-25 minut w 180*C.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-01-28
a nie mówiłam,że to jakieś cudo będzie-ale pachnie Kasiu mniam mniam!
danutaw 2014-01-28
..Piękny kwiat upiekłaś Kasieńko...:), pachnie...wow :)
Pozdrawiam i buziolki na noc ślę...:)
evi25 2014-01-28
wowwww się doczekałam superrrrrrrr teraz na przepis poczekam i spokojnej nocki życzę
alkaa 2014-01-28
łałłł! no efekt super Kasiu...dawaj ten przepis...a teraz kawałek tego specjału proszę...
fanrats 2014-01-28
Kasiu, ale z Ciebie bałamutka! Podobno miałaś siedzieć w papierach, a tu zaskakujesz takimi cudami :)
annorl1 2014-01-29
mniam!
czy moge wpaść na śniadanie? :D
mattik 2014-01-29
║.(¯`v´¯)Niech to będzie dzień
║.`•.¸.•´radości
║.(¯`v´¯)Ciepła,szczęścia
║.`•.¸.•´i Miłości. Niech uśmiech ♥
║.(¯`v´¯) na buzi się maluje.
║`•.¸.•´Niech CI humor
║¸.•´ dopisuje .♥
stachs7 2014-01-29
Czego to nie wymyślisz,dobrze mają z Tobą Kasiu Twoi bliscy...Pozdrawiam.
ela05 2014-01-29
.......«♥»«♥»............
((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_))
_-:¦:-__________◊_________-:¦:-_
◊ ◊ ◊Dzień Dobry*◊ ◊
¯-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯◊¯¯¯¯¯¯¯¯¯:¦:-¯
Przepiękny kwiatuszek!
Trochę chłodno
Trochę prószy
Lecz pogoda
Mnie nie wzruszy
Biegnę pędem
Tu - do Ciebie
POZDROWIENIA ŚLĄC OD SIEBIE..
MIŁEGO RADOSNEGO DNIA KASIU:)**
aklah 2014-01-29
łany i pewnie smaczny
gulab 2014-01-29
Smacznego Kasiu , pozdrawiam miło:)
halba 2014-01-29
ty to masz pomysły a ja tylko oglądam bo nie wolno mi jeść takich dobroci a szkoda no to smacznego
oliwkaa 2014-01-30
ha ha !
ja pierdziele !!!
nic nie kumam z tym zawijaniem ha ha ha
musze kilka razy jeszcze przeczytać jak to zrobić !
;0)
Ale wygląda przecudnie !!!!
oli74 2014-01-30
Cudny ten kwiatuszek Kasiu.
Dobrze, że dałaś instrukcję, mówię o tej z książki :DDDD