Bardzo polecam! Pyszności:
40 dkg średniej wielkości pieczarek, 2 podwójne płaty z kurczaka, mały pojemnik gęstej śmietany (Szef kuchni), 1 por (biała część), kieliszek białego wytrawnego wina (ja daję pół szklanki), 2 łyżki masła, olej, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Piersi kurczaka pokroić na nieduże kawałki, podsmażyć na pozostałym maśle, nie rumieniąc. Por pokroić w grube krążki, a następnie osobno podsmażyć na oleju, żeby zmiękł. Kawałki kurczaka, pieczarki i por wrzucić do większego garnka. Dodać śmietanę, wino, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wymieszać. Chwilkę trzymać na małym ogniu, mieszając. Przełożyć do salaterek i podawać gorące.
W piątek u nas było +20 stopni, dzisiaj +1 i śnieg........brrrr........ oby do wiosny ;)
Życzę Wam kochani ciepełka na duszy i ciele :))
Ściskam każdego z osobna i cmokam w oba policzki :*
Udanego nowego tygodnia życzę :*
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-03-24
pewnie kolejne pysznejedzonko- nie znam tego Kasiu a może kwestia nazwy???;pozdrawiam Kasiu!
baygel1 2014-03-24
Co się nawinie ? .... proszę przepis ,bo śledzie u mnie idą w każdej postaci i w każdej ilości :) a ja zostawiam moc serdeczności. Nawet się zrymowało :)
niusia1 2014-03-24
no to już wiem co tam namieszałaś- i zrobię znowu jak papuga bo smaczne;
danutaw 2014-03-24
Witam Kasiu :)
..znowu coś szybkiego i smacznego, super !
Miłego wieczoru Ci życzę, dobrej nocki :))))
niusia1 2014-03-24
re: jak najbardziej żywa- w kwiaciarni dostałam,bo kupowałam ten fioletowy kwiatek to mi dali w prezencie- nowa kwiaciarnia to starają się klienta przyciągnąć
ewalu 2014-03-24
ostatnio polubiłam połączenie pieczarek z porem, więc myślę, że całość jest na pewno pyszna :)
slawa1 2014-03-25
Pyszne danie ,wszystko mam,tylko nie wiem czy wino rozcieńczać.:)
Miłego dnia .
re; Kasiu zgadłaś to mojej Kasiulki łapka:)
ania03 2014-03-25
wygląda smaczyście...pozdrawiam
danka1 2014-03-25
ciekawe danioe nie robiłąm i nie jadłam jeszcze tak podanego
jmania 2014-03-25
Witaj Kasiu cóż za wspaniałą potrawę poczyniłas, muszę przyznać że ciekawy jest ten przepis; pozdrawiam
stachs7 2014-03-25
Pachnie mi to pysznościowo,lubię pieczarki!Pozdrawiam Kasiu.
oli74 2014-03-26
''kieliszek białego wytrawnego wina (ja daję pół szklanki)" hahahah Oj Kasiulku, dobra jesteś :)
izolek 2014-03-27
Takie danie lubię; proste i konkretne - ZROBIĘ!
Często robię indycze żołądki w porach - ulubione danie mojej Córki.
Zapraszam do siebie bo ostatnio z powodu kiepskiej pogody buszowałam w kuchni.
Smaczności.