Na blaszkę 36,5 cm x 26,3 cm
Ciasto kruche: 2 szklanki (bez 2 łyżek) mąki, 7 łyżek cukru, 2 łyżki miodu, 1 jajko, łyżeczka sody, 15 dkg margaryny.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Podzielić na 2 części i oddzielnie upiec na jednakowych blachach dwa placki.
Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.
Masa: 7 łyżek cukru, 1/2 litra mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, kostka margaryny.
Część mleka zagotować z cukrami i margaryną. W pozostałej reszcie mleka wymieszać mąki, dodać do gotującego mleka i ugotować budyń.
Przełożenie: na jedno kruche ciasto nałożyć połowę GORĄCEJ masy. Przykryć biszkoptem, nałożyć pozostałą część gorącej masy i przykryć drugim kruchym ciastem.
Ciasto polać ciepłą polewą czekoladową.
Królewicz, im stoi dłużej, tym jest lepszy :)
Smacznego :D
dodane na fotoforum:
aniol2 2014-09-08
Przepis ukradłam :)) zapisałam i podkreśliłam ze to od Kasi :) tej od popaprańca :) Twoje ciasta Kasiu w ciemno można robić ! Buziaki
alkaa 2014-09-08
to ja poproszę kawałek... kiedyś go piekłam -muszę sprawdzić czy to ten sam przepis...
ptyska1 2014-09-09
Kasiu, mniej więcej to samo, tylko że margarynę wmiksowuję do budyniu gorącego zaraz po ugotowaniu i to wszystko się za bardzo wg. mnie rozrzedza i wylatuje bokami ale potem jest ok. Zobaczę ja się zachowuje budyń ugotowany po Twojemu:)))
Pozdrowionka!
ania03 2014-09-09
Po mojemu królewiec:)dawaj następne:)
danka1 2014-09-09
apetyczne i to