Jest przepysznie wilgotny...mniammmm
Na blaszkę 36,5 cm x 26,3 cm
Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 żółtek (białka zostawić do ubicia bezy), 250 g margaryny, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej,kwaśnej 12% śmietany.
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić większą częścią ciasta.
Masa makowa: 2 puszki gotowej masy makowej, puszka brzoskwiń, olejek migdałowy lub cytrynowy.
Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać pokrojone, odsączone na sitku brzoskwinie. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto (ja do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie - rodzynki,migdały i orzechy).
Beza: 5 białek, 1/4 szklanki cukru, budyń waniliowy.
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać. Pod koniec dodać proszek budyniowy.
Na masę makową wyłożyć bezę, wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio na bezę.
Piec ok.55-60 min.w temp.180*C
Smacznego!
Mało przy nim roboty,a smakuje wybornie!
Dziękuję kochani za dobre słowa :D
Cmoki :*
dodane na fotoforum:
jmania 2014-09-09
Taki sam przepis na ciasto używam do jabłecznika, ale z makiem nie próbowałam, dzięki za pomysł nastepny przepis kopiuję; pozdrawiam ulubiona
ania03 2014-09-09
O Ty i ja kopiuję bom makowy narkoman:)))))))uwielbiam
niusia1 2014-09-09
pychotka- z brzoskwiniami jeszcze nie robiłam;
danka1 2014-09-09
apetyczne ciacho
stachs7 2014-09-10
Lubię makowiec,muszę Twój Kasiu wypróbować.Pozdrawiam,miłego dzionka!
danka1 2014-09-10
Już ciemno i zimno więc dla mnie pora spać - dobranoc.